HIKARI mental arithmetic - Kid Genius

V šoli Kid Genius uporabljamo originalni Hikari program mentalne aritmetike. V japonščini izraz Hikari pomeni „svetloba“ in simbolizira proces učenja in prebujanja (razsvetljevanja) naših mentalnih kapacitet. Program uporablja unikatno metodo učenja, ki izvira iz Japonske, ki je prepoznana kot zibelka mentalne aritmetike. Program je rezultat večletnega dela psihologov, pedagogov in drugih strokovnjakov s področja izobraževanja ter temelji na uporabi računala abakus (jap. Soroban)

  • TBDP (Total brain development program = celostni program razvoja možganov) je sistem celostnega razvoja možganov, ki stimulira aktivacijo obeh cerebralnih hemisfer v zgodnjem obdobju življenja. S takšno aktivacijo se doseže krepitev številnih mentalnih zmožnosti kot so spomin, inteligenca, koncentracija, domišljija…
  • VAK metoda (Visual – Audit – Kinesthetic = Vid – sluh – dotik) je metoda učenja, ki temelji na osnovi nevro lingvističnega programiranja (NLP) in v program učenja vključuje tri čutila (vid, sluh in dotik). To tehniko bi lahko opisali tudi z VIZUALNO – vidim, kar mi opisuješ; SLUŠNO – glede na slišano je dobro; KINESTETIČNO (telo) – pokaži mi, kako. Znanstvene raziskave so pokazale, da se najboljše rezultate učenja doseže skozi proces, ko informacijo prejemamo skozi različna čutila, saj se na ta način aktivira največ nevronskh povezav v možganih. S takšnim učenjem dosežemo maksimalen učinek pomnjenja, saj se prejeta informacija prenaša med obema polovicama možganov in tako aktivira celoten možganski potencial.